HALDEX-ONDERHOUD

 

VOLKSWAGEN – AUDI – SEAT – SKODA 

Het vierwielaandrijvingssysteem van de VAG-groep bestaat uit een achterdifferentieel met een zogenoemde “Haldex”-koppeling, welke inschakelt wanneer u de grip op de voorwielen verliest. Een goed werkend systeem maar helaas niet geheel onderhoudsvrij. Voorgeschreven door de fabrikant, moet de olie om de 36 maanden worden vervangen.
 

VERSTOPTE ZEEF VAAK VOORKOMEND

De generatie 5 Haldex-koppeling is niet uitgerust met een apart filter, deze is vervangen door een zeefje/gaasje aan het uiteinde van de Haldex-pomp. Het zeefje is iets dat vaak over het hoofd wordt gezien, omdat dit niet voorgeschreven wordt als een “onderhouds-procedure”. Zoals de onderstaande afbeeldingen laten zien, raakt deze zeef vaak verstopt en kan de olie niet vrij doorstromen naar de Haldex-koppeling. 

TIJDIG REINIGEN VOORKOMT DEFECT

Het uiteindelijke gevolg kan zijn dat je vierwielaandrijfsysteem niet meer goed functioneert. Helaas komt dit voor bij auto’s met alle kilometerstanden (al vanaf 20.000 km). Klanten klagen vaak dat de achterwielen niet worden aangedreven, maar vaak worden er geen waarschuwingslampjes of foutmeldingen op het dashboard weergegeven om aan te geven dat het systeem defect is. Hierdoor zijn de meeste eigenaren zich niet bewust van het probleem of waar het zich bevindt. Bij sommige auto’s komt daarom het schoonmaken van de zeef helaas te laat en is de pomp defect en niet meer te repareren. Een nieuwe pomp zal moeten worden gemonteerd en ingeleerd.

 

PREVENTIEF ONDERHOUD BIJ VAKGARAGE MOREEL

Vakgarage Moreel voert preventief onderhoud uit aan uw Haldex-systeem. Ook kunt u bij ons terecht voor alle soorten reparaties aan Haldex-systemen en/of tussenbakproblemen. Wilt u weten of uw auto onder de types valt waarvoor wij onderhoud kunnen verrichten? Op deze pagina vindt u alle voertuigen.

Wilt u ook een defect voorkomen en uw Haldex-systeem preventief laten onderhouden? Of heeft u een vraag over uw haldex-systeem, de werking ervan of een defect? Neem gerust contact met ons op via telefoonnummer 078 673 1246 of stuur ons een e-mail via de onderstaande button!